Browar Maryensztadt to uznana marka na rynku browarów rzemieślniczych. Tamtejsi piwowarzy warzą zarówno piwa klasyczne jak i eksperymentują z wszelakimi piwnymi stylami. Jedno pozostaje niezmienne – ekipa nastawiona jest na dbałość o środowisko, czego dowodem jest nowo powstały Eko Browar, który będzie przyjazny dla środowiska.
Ekologiczna produkcja uruchamiana jest w miejscowości Sycyna Kolonia na Mazowszu, zlokalizowanej kilka kilometrów od Zwolenia – obecnego miejsca Browaru Maryensztadt. Nieruchomość stanowią cztery budynki gospodarcze, które zostały poddane rewitalizacji i przystosowane do produkcji ekologicznej.
– W ramach projektu EkoBrowar realizowanego przy wsparciu Funduszy Norweskich, został wdrożony szereg innowacji procesowych, które umożliwią produkcję przyjazną środowisku, minimalizując jej negatywny wpływ na klimat. A jest to: odzysk ciepłej wody z wybicia brzeczki; odzysk energii cieplnej z filtratu; wykorzystanie filtratu i wysuszonej gęstwy drożdżowej w przemyśle i przetwórstwie; wykorzystywanie opakowań w pełni nadających się do recyklingu; minimalizacja folii i plastiku w konfekcji; instalacja fotowoltaiki; wykorzystanie azotu w zastępstwie dwutlenku węgla – wylicza prezes i właściciel Browaru Maryensztadt Marcin Małecki.
O historii powstania browaru opowiedział nam Marcin Małecki
Nie tylko eko piwo
Efektem wdrożenia tego ekologicznego projektu będą również produkty opatrzone certyfikatem “Euro – Liść” m.in. linia piw rzemieślniczych “Pure Organic” w stylach: Pils, IPA, Porter Bałtycki, Stout, Organic Kombucha oraz Organic Cold Brew Coffee.
W ramach nowej inwestycji browar założył również DESTYLARNIĘ – “Sycyna Distillery”. Produkty procesu destylacji będą uzupełnieniem oferty browaru Maryensztadt. A będzie to: okowita, również na lokalnych owocach od zaprzyjaźnionych rolników, gin – zarówno klasyczny jak i w różnych wariantach smakowych oraz whisky.
Atrakcja Szlaku Kochanowskiego
Warto wspomnieć o historii tego miejsca. Eko Browar Maryenszadt powstaje w Sycynie – miejscowości, gdzie urodził się Jan Kochanowski. Tuż obok zmodernizowanego parku i Gniazda ojczystego wybitnego poety epoki Renesansu, znajdowały się niszczejące pomieszczenia gospodarcze, które Browar Maryensztadt zmienił na siedzibę Eko Browaru.
– Park i rozległe stawy wokół Gniazda Ojczystego Jana Kochanowskiego już teraz stanowią bardzo urokliwe i atrakcyjne miejsce, a chcemy by Browar stał się dodatkową atrakcją Szlaku śladami Jana Kochanowskiego. Produkcja w Sycynie oparta została na piwach oraz napojach bezalkoholowych o charakterze lokalnym. Wytwarzane w nim wyroby, produkowane będą tylko z naturalnych surowców, tradycyjną metodą warzenia i produkcji. W ofercie browaru znajdują się również piwa i napoje bezalkoholowe z ekologicznym certyfikatem „zielonego liścia”. Jednak nie tylko na produkcji piwa opieramy naszą działalność. W planach bowiem mamy produkcję mąki, pozyskiwanej z suszonego młóta browarnianego – wylicza Kamila Asztemborska, dyrektor sprzedaży i marketingu Browaru Maryensztadt.
Nowoczesny i przyjazny środowisku
Inspiracją dla stworzenia projektu logo Eko Browaru były barwy przyrody i jej bogactwo. Przejrzystość i czystość zaś jest odniesieniem do celu jaki Browar Maryesztadt chce realizować wdrażając projekt. Nowoczesny i przyjazny środowisku browar to cel na najbliższe lata.
Browar niezwykle utytułowany
O browarze Maryensztadt : To jedna z wiodących marek browarów rzemieślniczych w Polsce. Warzyą piwa na własnej instalacji od 2015 roku. W ofercie znajduje się ponad sto gatunków piwa. Zarówno te oparte o tradycyjne receptury, jak Pils, APA czy Weizen, jak również będące wynikiem ciągłych poszukiwań nowych smaków piwowara oraz piwa leżakowane w beczkach po mocnych alkoholach, piwa dzikie, a także poddawane procesowi wymrożenia.
Piwa Browaru Maryensztadt zdobywają uznanie na całym świecie, w licznych międzynarodowych konkursach piwnych. Piwa Browaru Maryensztadt można kupić w Szwajcarii, Włoszech i Niemczech, Czechach, Estonii czy Luksemburgu, co niewątpliwie przyczynia się do promocji Polski na międzynarodowej arenie.